Er gaat niets boven zachte, op je tong smeltende roomborstplaat. Het is niet moeilijk om het zelf te maken, mits je een goede thermometer hebt.

We houden het even bij wit

Roomborstplaat is er in verschillende smaken zoals chocolade- en koffiesmaak. Voor dit recept houden we het even bij witte borstplaat met vanillesmaak.

Dit heb je nodig

750 gram kristalsuiker
250 ml slagroom
125 ml water
100 gram witte glaceerfondant
1 vanillestokje

en verder borstplaatvormpjes of de ring van een springvorm van 24 cm doorsnee, bakplaat en bakpapier zo groot als de bakplaat, een hoge pan met een dikke bodem, een grote beslagkom, maatbeker met tuit.

De tekst gaat onder de foto verder.

Daar gaan we

* Leg de vorm(en) in koud water.

* Maak het bakpapier op de bakplaat ook vochtig met koud water. Zo komt de borstplaat straks makkelijker los.

* Doe de fondant in de beslagkom.

* Doe de suiker, de slagroom en het water in een hoge pan en roer het door elkaar.

* Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mesje het merg eruit. Doe het merg in de hoge pan en ook het restant van het vanillestokje.

* Breng alles roerend aan de kook.

* Zodra het bijna kookt, haal je de het vanillestokje uit de pan en doe je de suikerthermometer erin.

* Kook tot het mengsel precies, maar dan ook precies 115 ᵒC aangeeft.

* Haal direct de pan van het vuur en wacht een minuutje.

* Giet het mengsel op de fondant in de beslagkom en roer met een pollepel helemaal glad. Dit duurt een minuutje.

* Giet het mengsel in de maatbeker en giet het meteen uit in de vorm(en). Druk met je ene hand het vormpje goed tegen de bakplaat aan anders loopt het mengsel misschien er onderuit. Maak tempo, want het wordt snel hard.

* Laat de borstplaat een half uurtje hard worden en verwijder dan de vorm(en) en het bakpapier.

* Laat de borstplaat op een bord nog enkele uren (liever een nachtje) drogen.